Hvilken projektor bør jeg velge?

Tips 24. mars 2020

Hvilken type projektor passer meg?

Projektor for presentasjon

Presentasjoner holdes ofte i lyse miljø som for eksempel et konferanserom. Da trenger du en projektor med høy lysstyrke. Det er anbefalt at projektoren skal ha over 2500 ANSI lumen. Er rommet lite eller må projektoren plasseres nære veggen/lerretet der presentasjonen skal vises, da trenger du en projektor med kortkast linse (short throw). Dette vil si at det vil bli et stort projisert bilde, selv om projektoren er plassert nære lerret eller vegg.

Projektor for hjemmekino eller TV-spill

Dersom man skal vise film, se på tv eller spille TV-spill, så er det viktig med høy oppløsning. Vi syns at projektoren i alle fall skal klare HD format, hvilket er en oppløsning på 1280 x 720. Det finnes en hel del projektorer som klarer 1920 x 1080 og da klarer de lett Blu-ray eller andre høyoppløste bildeformat. Er rommet mørkt, trenger du ikke mer enn 1500-2500 ANSI lumen. Er det et lyst rom anbefales samme som for presentasjoner, altså over 2500 ANSI lumen.

Bærbare projektorer

Bærebare projektorer deler man gjerne opp i to kategorier. De minste modellene får uten større problem plass i lommen og kan projisere en imponerende bildestørrelse. De modellene som er litt større, mellom 2-5kg, tilbyr ofte mer konstrast og høyere lysstyrke, så de passer bedre i større og lysere miljøer. Mange av de bærbare projektorene har også integrerte høyttalere, så da slipper du tenke på at du trenger et separat lydsystem.

Hvilken teknologi skal jeg velge?

Teknologien du velger spiller faktisk ikke så stor rolle. Det har blitt gjort store tekniske fremskritt innen alle forskjellige teknologier, og forskjeller innom hver teknologi er større enn forskjellen mellom dem. De to vanligste teknologiene for projektorer er DLP og LCD.

Hvilke tilkoblinger eller kabler trenger jeg?

Det finnes mange forskjellige tilkoblinger til projektorer og det må matche med datamaskinen eller enheten som skal spille av og vise filmen eller bildene. Analoge tilkoblinger gir dårligere oppløsning, så du bør velge en digital tilkobling hvis mulig.

Analoge tilkoblinger

  • Kompositt
  • S-Video
  • Komponent
  • VGA

Digitale tilkoblinger

  • DVI
  • HDMI

Her ser du hvordan de ulike tilkoblingene ser ut


Alle projektorer kan du leie på Hygglo. Du kan også leie lerret.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.