Hvor stor er en minigraver?

Tips 17. okt. 2019

Gravemaskiner finnes i mange ulike størrelser, men hvor stor er egentlig en minigraver og hvilke jobber er den egnet for?

Når man skal gjøre en gravejobb hjemme på tomten og bestemmer seg for å selv kjøre maskinen i stedet for å leie inn hjelp, da faller valget ofte på en minigraver. Dens fordel er nettopp størrelsen. Minigravere er lettere, noe som bidrar til mindre ødeleggelse på omgivelsene. De er enklere å transportere fra og til arbeidsplassen, normalt kan de fraktes på tilhenger bak en bil. I tillegg kommer de til på plasser hvor større gravemaskiner ikke får plass. Den største ulempen derimot er at de ikke er like effektive. Leier du inn hjelp med en sjåfør, blir det ofte billigere å leie en større maskin slik at det ikke kreves like mange arbeidstimer.

Leier du kun maskinen og gjør jobben selv bruker minigraveren være det billigere alternativet. De er også veldig morsomme å kjøre, så tar det litt lengre tid gjør det kanskje ingenting. Det skal for så vidt også sies at store gravemaskiner er morsomme å kjøre. Når det gjelder ødeleggelse av nærliggende omgivelser, som for eksempel plenen, er sjåføren en større faktor enn maskinens vekt. Så en erfaren og flink sjåfør ødelegger mindre enn en uerfaren sjåfør. Logisk nok. Er det derfor veldig viktig at så lite som mulig av omgivelsene påvirkes, kan det være verdt å få litt hjelp av en erfaren sjåfør.

En minigraver veier mellom 0,5 tonn og 8 tonn. Det finnes de som vil dele inn maskinene i mikrogravere, minigravere, små gravemaskiner, mellomstore gravemaskiner og store gravemaskiner. Det blir litt for spesifikt til å være brukbart, så vi benytter oss av termene minigraver, gravemaskiner og store gravemaskiner.

De minste gravemaskinene under et tonn kan kun klare mindre jobb, mens en maskin på 1.5 - 3,5 tonn ofte klarer alt en hjemmefikser ønsker å gjøre. Hvor mye en maskin kan løfte finnes i et løftediagram, noe som vanligvis produsentene har på sine nettsider. En gravemaskin kan løfte ulike mengder avhengig av hvor langt fra gravemaskinen løftes gjøres. Risikoen for å velte øker jo lengre ut vekten man løfter sitter.  

Mange som leier ut minigravere kan også hjelpe til med frakt, noe som bruker være til en bra pris. Om dette ikke er tilfellet, må du vite bredden på maskinen og om du har en stor nok maskintilhenger slik at du får lastet minigravere opp på den. Du må også dobbelsjekke at bilen får dra så tungt, og at du har rett førerkort for jobben. Ofte er BE påkrevd eller utvidet B. Det er få minigravere med tilhenger man får kjøre på vanlig B-førerkort.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.