Jordbor

Tips 3. nov. 2020

Skal du kun gjøre et hull eller to, kan du selvsagt bruke en spade og grave for hånd. Dette blir derimot fort både slitsomt og tidskrevende jo flere hull du har å grave, da er jordboren gull verdt. Skal du sette opp stolper for en innhegning eller et nytt gjerde er det ofte snakk om veldig mange hull og disse hullene skal gjerne være ganske dype for å sørge for at stolpene står stødig og stabilt i marken uansett vær og vind.

Ulike typer av jordbor

Manuell jordbor
Man skal ikke undervurdere en manuell jordbor. Selv uten motor er den betydelig mer effektiv enn en spade og det sliter mye mindre på kroppen å bruke en manuell jordbor enn det gjør å grave for hånd med spade. I innkjøp koster en manuell jordbor mindre enn hva en motordrevet jordbor gjør og den er gjerne noe mindre, hvilket gjør det enklere å oppbevare. Derimot tar det lengre tid å grave hull med en manuell enn med en motordrevet. En manuell jordbor kan derfor være et veldig bra valg til mindre jobber, mens en motordrevet jordbor er det man bør gå for ved større prosjekt.

Motordrevet jordbor
Den motordrevne jordborren er eksemplarisk når du har en stor jobb framfor deg der du skal grave mange hull. Jobben går raskt og uten alt for mye fysisk anstrengelse. Innkjøpspris for en motordrevet jordbor er ofte ganske høy, spesielt med tanke på hvor sjeldent man faktisk bruker en jordbor. Har man et stort prosjekt på gang og trenger en motordrevet jordbor kan det derfor være en god idé å leie i stedet for å kjøpe.

En motordrevet jordbor kan deles inn i to ulike typer, elektrisk og bensindrevet. Det er fordeler og bakdeler med begge variantene, så her får du undersøke hva som er best for deg og dine behov. Den bensindrevne er kraftigere enn den elektriske, og tilbyr mer mobilitet ved bruk da man ikke er begrenset av strømtilgang og skjøteledning. Med en elektrisk trenger du derimot ikke holde øye med drivstoffet under arbeidet.

Størrelser

Jordborer kommer i flere ulike størrelser slik at du kan velge rett diameter for dine hull, samt hvor dypt hullet skal være. Akkurat hvor dypt man kan bore med en jordbor varierer fra en jordbor til neste, men det er vanlig at man i alle fall kan bore ned 90 cm. Mange jordborer har markeringer hver 10 cm slik at man lett kan se hvor langt ned man har kommet.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.