Ozongeneratorer og ozon, the beginners guide

Tips 11. okt. 2019

Du har kanskje hørt at ozongeneratorer er det nye svarte og at de eliminerer dårlig lukt? Det gjør de, men hvordan fungerer en ozongenerator og hvordan kan ozon ta bort dårlig lukt? Her får du en gjennomgang der vi skraper litt på overflaten av kjemien bak denne populære luftrenseren.

Generellt om ozongeneratorer

En ozongenerator er ett apparat som ganske enkelt genererer ozon. Den trenger strøm for å kjøre og ofte får den dette gjennom en stikkontakt i veggen. I maskinen finnes det plater som produserer ozon. Akkurat hvordan dette fungerer kan du lese om nedenfor. Disse platene må rengjøres eller til og med byttes etter noen bruk for å kunne fortsette å effektivt generere ozon .

Ozon er en allotrop form av oksygen, et ustabilt molekyl som er satt sammen av 3 oksygenatomer. Gassen er veldig reaktiv og dukten påminner om klor. Per dags dato brukes ozon først og fremst til å ta bort lukt og desinfisere eller rense luft, vann og material. Ozongeneratorene som leies ut via Hygglo brukes for å ta bort dårlig lukt i for eksempel hus, hytter, campingvogner, båter og andre stengte rom med dårlig lukt.

Ozon, Tri-oxide og O3; kjært barn har mange navn

Ozon er en allotrop form av oksygen, et ustabilt molekyl som er satt sammen av 3 oksygenatomer. Ozon er en veldig ustabil gass som er meget reaktiv og har lett for å reagere med andre molekyler og bryter ned eller forvandler disse. Polymermaterialer, dvs. plast, som inneholder en dobbeltbinding, kan brytes ned av ozon, noe som er en av årsakene til det dårlige omdømmet til ozongeneratorene, som vi viil gå litt mer i dybden på lengre ned.

Ozongeneratoren forvandler en del av oksygenet som finnes i luften, dvs. individuelle oksygenatomer, til ozon, som dermed er tre oksygenatomer som til sammen danner et molekyl. Dette gjøres ved å ionisere de individuelle oksygenatomene som kombineres for å danne det nøytrale stoffet ozon. Ozongeneratoren tar bort dårlig lukt ved at ozonet reagerer med blandt annet de molekyler som er den dårlige lukten og helt enkelt bryter ned disse til andre molekylære bindinger eller atomer som ikke lukter vondt. Denne reaksjonen skjer også med de molekyler som finnes i selve kilden til lukten, for eksemple mugg, hvor muggsoppene dør ganske enkelt. Derfor kan en ozongenerator også fjerne selve kilden til lukten, om kilden er eksponert slik at ozonet når den.

Så over til ulempen med ozongeneratorer og ozon, og de tidligere nevnte polymermaterialene. Ozon kan reagere med faste material som for eksempel plast og gummi. Dette var mer et problem før, da ozongeneratoren er for tiden mer sofistikerte. Det kreves en høyere konsentrasjon av ozon for å markant påvirke faste material enn for eksempel doft. Dagens ozongeneratorer er bra på å holde en passende nivå ozon og det finnes til og med de som for eksempel oscillerer ozongenereringen for å ytterligere minimere risikoen for skader på faste material.

På Hygglo finner du en mengde ulike ozongeneratorer som du kan leie for å sanere lukten i alt fra hytter, til hjem, bobil og båt.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.