Splitboard
Splitboarding er ikke et nytt fenomen, det ble oppfant på begynnelsen av 90-tallet, men interessen har økt kraftig de siste årene. Det er flere grunner til dette, blant annet tilgjengelighet da nesten alle snowboardmerker i dag tilbyr minst et splitboard i sitt sortiment. Vi ser høyere kvalitet på de brett som produseres og den økende tilgjengeligheten gir også grunnlag for mer overkommelige priser.
Utseendemessig er et splitboard relativt likt et vanlig snowboard. Den største forskjellen er at splitboardet kan deles langs midten og at det derfor er festet fester på brettet for å holde delene sammen. De to delene blir til to ski-lignende deler som brukes for å enkelt klatre fjellsider på samme måte som med randonee-ski.
For en off-piste entusiast er en klar fordel med splitboard at det går raskere å både bevege seg framover i flatt terreng, samt å klatre i fjellsider, enn med bruk av truger. Splitboardet er også mer skånsomt for ankler og legger da det har hælløftere, noe truger oftest ikke har. Dette gjør det mye mer behagelig å gå i bratt terreng. En annen fordel er at man slipper å bære brettet på ryggen, noe som kan være rett så slitsomt i områder med trær og grener og man slipper den ekstra vekten på ryggen. Man trenger heller ikke å ta med truger, noe som betyr en enklere og letter pakning.
Så hva trenger man når man skal kjøre splitboarding?
- Et splitboard - Så klart
- Splitboardbindinger - Det finnes ulike bindingssystem, men i kort kan man si at man har en stance for nedfart-modus og en annen for gå/klatre-modus. Hva slags type bindinger man skal velge avhenger av kjørerens vekt og kjørestil, så her får man selv undersøke litt hva som passer best. Da kan det jo være fint å leie splitboard slik at man får testet litt forskjellig!
- Skifeller - For feste når man går oppover.
- Staver - Som kan brettes sammen slik at de får plass i vesken under nedfarten.
- Veske - Med plass til feller, staver, snacks, sikkerhetsutstyr og alt annet man skulle tenke seg å trenge når man kjører off-piste.