Månedens leieting: Telt

Drømmer du om å rømme ut i villmarken i sommer, men savner utstyret for den ultimate campingopplevelsen? Fortvil ikke, hos Hygglo har vi et bredt utvalg av campingutstyr til leie, alt fra telt til soveposer og stormkjøkken.

I vår teltkategori finner du over 500 annonser for telt. Ønsker du å oppleve stillheten og finne roen i eget selskap, kan vi anbefale enmannstelt. Eller hva med en overnattingshengekøye? En personlig favoritt.

Skal hele familien ut i naturen har vi firemannstelt, femmannstelt, ja, til og med seksmannstelt. Fortsatt trangt om plassen? Inget problem, lei en lavvo da vel! Vi kan anbefale testvinneren Helsport lavvo Varanger Camp, akkurat denne kommer t.o.m. med vedovn dersom man ønsker det. Ikke så dumt du.

Tips til sang rundt bålet:

Nedenfor finner du grunnleggende informasjon om telt og det du trenger vite for en vellykket telttur!

Grunnleggende konstruksjon

De fleste moderne telt har et yttertelt og et innertelt. Ytterteltet er i litt grovere material og er det som skal motstå regn og vind. Innerteltet er som et mindre telt inni ytterteltet og er det som blandt annet utgjør gulvet i teltet. Innterteltet sitter fast i ytterteltet, ofte ved hjelp av elastiske bånd. Normalt finnes  ventilasjonsåpninger i ytterteltet, mens innerteltet er tynt og sidene er mer eller mindre myggnett. Bra ventilering er, beroende på årstid, en forutsetning for at ha en fin natt i teltet. Teltstenger er ofte det som holder oppe ytterteltet. Det er lange stenger som er bøybare, omtrent som en fiskestang. Disse spenner opp teltet gjennom at de løper i kanaler og spenner opp i buer som på så sett spenner ut ytterteltet. Innerteltet spennes da av seg selv ved at det sitter fast i ytterteltet. På bakken setter man fast taltet med teltplugger. Teltpluggene er korte, spisse pinner som trykkes ned i bakken og holder teltet på plass.


Før du tar turen ut, kontroller utstyret

  1. At teltstengene er hele og i brukbart skikk
  2. At innerteltet sitter fast i ytterteltet (Dette er ikke gøy å fikse når man er trøtt og det begynner bli mørkt)
  3. At du har med nok teltplugger (Det går bra å bruke pinner man finner i skogen som teltplugg, men da avhenger dette av det miljøet hvor du skal telte)
  4. At du kan sette opp teltet uten problem (Practice makes perfect)

Tips for en vellykket telttur

  1. Kjenn på bakken hvor teltet skal stå. Er det store røtter eller lignende, finn en ny plass. Rydd bort pinner, steiner og kongler. Det er få saker som er mer kjedelig enn når teltet er oppe og du er klar for en god natt søvn, at du kjenner en stein i ryggen. Ingen orker da begynne prosessen på nytt, så da får man "sove" der med steinen i ryggen til de tidlige morgentimer.
  2. Dra ikke ut teltstengene, trykk ut de. Drar du stengene ut kommer de garantert dele seg og da blir det vanskeligere å få de ut, samt at du risikerer å skade teltet.
  3. Sørg for bra ventilasjon. Åpne mer enn du tror er nødvendig. Det er bedre at det er litt kjøligere i teltet og behagelig i soveposen, enn en dampbastu, åpne soveposer og svettige netter.
  4. Avhengig av hvor stor teltposen er (der alt oppbevares), så kan det være vanskelig å få ned stenger og teltplugger når du har trykt ned selve teltet. Så begynn med å samle sammen teltstenger og teltplugger og legg disse ned i posen, før du så trykker ned teltet ved siden av.

Happy camping!