Youtube starter kit

3. okt. 2019

Hva har katter, Pewdiepie og Justin Bieber til felles? Svaret er selvsagt Youtube! Kanskje er du en aspirerende sanger som bare venter på ditt gjennombrudd, eller en gamer uten publikum. Eller en katt. Ja, da kan Youtube være plattformen for deg, om du gjør det rett.

Noen av verdens mest kjente popstjerner ble oppdaget etter videoer av dem ble lagt opp på Youtube. Justin Bieber er kanskje det største navnet, men dette er også historien til Charlie Puth, The Weeknd og det australske bandet 5 Seconds of Summer. And the list goes on and on. Hvem vet, kanskje du er nestemann på listen?

Vi har satt sammen et lite Youtube-starter-kit for deg som funderer på å bli en del av Youtube-samfunnet.

Videokategorier

Det finnes mange ulike typer av youtube videoer og utstyret du velger å bruke for å filme dine videoer kan være avhenging på hvilken type video du ønsker å lage. Vi har samlet de ulike typene videoer inn i to ulike hovedkategorier:

  • Sitte-stille-og-prate-inn-i-kamera (sitdown video): Mange av de mest populære videoene på Youtube faller under denne kategorien. Dette inkluderer sminkevideoer, mukbangs, shoppinghauls, unboxing o.l.
  • I-farten-vlogging (vlogging = video blogging): Under denne kategorien faller videoer som er filmet mens man er ute og lever livet, hvor den som filmer tar med titterne på hva det nå er som skjer i livet. Det inkluderer dagsvlogger, reisevlogger og visse produktomtaler (for eks. test av kamera i action).

Vlogger er ofte mer spontane og man beveger seg rundt mye mer når man vlogger enn når man filmer for eksempel en sminkevideo. Derfor kan det være en fordel å ha et relativt lite kamera, som er lett å ta med seg og som man ikke får treningsverk av å holde hele dagen. Et stort speilreflekskamera blir ofte for stort, tungt og klumpete å bære runt på, men passer ypperlig for et statisk oppsett i studio.

Hvilket utstyr trenger man?

Et basic setup består av 3 punkter:

  1. Kamera
  2. Mikrofon
  3. Lys

Kamera

Det er lett å tro at et bra kamera er superviktig når man skal produsere Youtube videoer, men ut av de 3 punktene ovenfor er kamera det som kanskje spiller minst rolle. Man kan gjøre det så enkelt som å filme med sin mobil, det er faktisk ganske mange som filmer sine videoer nettopp på mobilen. Er man helt ny til Youtube, kan dette være en bra plass å starte. Det er enkelt og tilgjengelig og svært lett å ta med seg, og noe de aller aller fleste av oss allerede har tilgang til.

Det er fullt mulig å skape full HD videoer med bra kvalitet om man kombinerer en moderne mobiltelefon med bra lyssetting. Blir man bitt av basillen og ønsker kjøre på med Youtube for fulle guffer, kan man investere i bedre kamerautstyr etterhvert.

Canon EOS 70D

Canon EOS 70D er et speilreflekskamera med mange gode kvaliteter for filming av Youtube-videoer. Noe som spesielt taler til Youtubere er LCD-skjermen som kan vris rundt, slik at man kan se seg selv når man filmer. Dette er nyttig når man filmer for å se at man er i fokus. Dårlig fokus er ingen søt effekt.

OBS! Pass bare på at du ikke blir sittende å se inn i skjermen i stedet for i linsen. Du vil skape en illusjon av at du prater direkte til titteren, så "øyekontakt" er viktig.

Andre bra egenskaper for EOS 70D når det kommer til film er autofokus som sørger for kontinuerlig fokus under opptak. Kameraet kommer med innebygd stereomikrofon og inngang for ekstern mikrofon for bedre lydkvalitet.

Beste videokvalitet er Full HD (1920x1080) med valgfritt 30, 25 eller 24 bilder i sekundet.

Passer bra for: Stillesittende videoer som for eksempel sminkevideoer, mukbangs, "kjæresten-dumpa-meg" gråte videoer og andre sitte-og-prate-inn-i-kamera videoer.

emotion

Canon PowerShot G7 X Mark II

G7X Mark II er et kompaktkamera, med en vekt på 319 gram. Det er med andre ord ikke noe problem å bære rundt på. Skjermen kan vris 180 grader opp og frem i en såkalt "selfie"-posisjon, noe som er ideelt når man filmer seg selv.

Dette kameraet byr på full HD med 50 bilder i sekundet. Man kan enkelt endre fokuspunkt når man filmer ved å berøre skjermen. G7X Mark II har digital bildestabilisering som gir veldig stabile bilder selv når man går rundt med kameraet håndholdt, noe som også gir pluss i margen for vloggeren i oss.

Passer bra for: Vlogger, men pass på at det ikke er for mye støy i bakgrunnen da det savnes inngang for ekstern mikrofon så man skal være litt obs på lydnivå.

Mikrofon

Ingen kommer til å se på dine videoer om de ikke kan høre hva du sier. Det er få saker som er mer frustrerende enn skiftende lydnivå, hvor man må høye volumet drastisk for å i det hele tatt kunne høre noe, for så i neste sekund sprenge trommehinnene.

Det finnes flere ulike typer mikrofoner man kan velge å bruke, og prisnivåene på disse kan varierer stort.

Røde NT-USB

Røde NT-USB er en studiomikrofon som passer bra for å spille in sang og musikk, samt tale ved for eksempel podcast og voice-over. Mikrofonen er kompatibel med alle vanlige innspillingsprogram, både på Windows og Mac OS.

Passer bra for: Stillesittende videoer.

Røde SmartLav+

Røde SmartLav+ er en liten og diskret myggmikrofon som kan brukes i alle mulige miljøer. Man kobler inn mikrofonen direkte inn i mobilen eller mikrofoninngangen i kameraet, og da er den klar for bruk. Mikrofonen er kompatibel med mange ulike apper for lydinnspilling, deriblant Rødes egne app.

Passer bra for: Et bra alternativ for de som bruker mobilen for å filme og som er mye på sprang.

Lys

Noe mange nybegynnere undervurderer er belysning. Dårlig lys kan få det beste og dyreste kameraet til å se ut som dritt. Det forklares enkelt ved at kameraer har behov for mye lys.

Filmer du innendørs hjemme og du har et lyst hus og filmer på en lys dag, da kan du klare deg relativt bra, men disse forholdene kan ikke garanteres og derfor kan det være bra å ha tilgang til lys slik at du har mulighet å filme under hvilke som helst naturlige lysforhold.  

Ring Light

En Ring Light består av et sirkelformet lys som skaper et jevnt lys over hele ansiktet uten behov for andre lyskilder. De fleste ring lights kommer med feste til kamera i midten av ringen, som gjør at lyset også kan brukes som stativ. Lyset skaper en sirkulær spotlight i øynene, noe som mange finner veldig flatterende.

Passer bra for: Stillesittende videoer, da spesielt sminkevideoer.

Lume Cube Air

Lume Cube Air er en av de minste, letteste og mest kompakte proffbelysningsløsningene på markedet. Den er bærbar og vanntett, og dermed et bra valg for filming i mange ulike miljøer.

Passer bra for: Vlogging i situasjoner/miljøer hvor det ikke finnes tilstrekkelig med naturlig lys.


Til slutt skal det sier at det finnes inget rett og galt, så lenge man skaper noe man selv er fornøyd med og har det gøy underveis. Test deg litt fram og finn det som passer for deg. På Hygglo finner du mange ulike kameraer, mikrofoner og lysutstyr for utleie, et bra alternativ når man forsøker finne sitt ultimate setup.

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.