Motorbåt

28. sep. 2020

Skjærgårdsjeep

En skjærgårdsjeep er en enkel og praktisk båt perfekt for solfylte dagsturer ute i skjærgården. Skjærgårdsjeepen er oftest helt åpen og utstyrt med en påhengsmotor. De er vanligvis 5 til 7 meter lange. Da båten er såpass åpen er den ikke egnet for regnvær og høy sjø, så man skal planlegge etter vær og vind når man legger ut med en slik båt. På fine dager er den perfekt som transportbåt, for fisketuren og alle typer av vannsport. Da skjærgårdsjeepen er lett å manøvrere og enkel å legge til med er den også en riktig bra nybegynnerbåt.

Bowrider

En bowrider er på mange måter ganske lik skjærgårdsjeepen, da den også er relativt åpen og utstyrt med utenbordsmotor, men bowrideren er mye bedre egnet for turer i skiftende vær og har en stor, bred vindskjerm i midten av båten. Da bowrideren kan kjøres med full kalesje er man godt beskyttet mot vær og vind. Et kjennetegn ved en bowrider er at den har to sittesoner, en fram og en i akter. Bowrideren er ypperlig for persontransporter og vannsport. I likhet med skjærgårdsjeepen er bowrideren letthandtert og enkel å legge til.

Daycruiser

En daycruiser er ofte større enn de to foregående båtene og har godt med plass til bagasje og hele reisefølget. Båten passer bra for både dagsturer og overnatting, og tilbyr flere fasiliteter enn hva bowrideren eller skjærgårdsjeepen gjør, som for eksempel toalett og gjerne matlagningsmuligheter. Dette gjør daycruiseren til en ypperlig båt for helgeturer. En stor vindskjerm og kalesje holder all bagasje og alle ombord tørre, så litt ruskevær i en daycruiser gjør ingenting. Daycruiseren er ofte dyrere i innkjøp enn en skjærgårdsjeep eller bowrider. De finnes med både innenbords- og utenbordsmotor, visse kan også ha dobbelmontering.

Cabincruiser

Går vi opp enda en størrelse, kommer vi til cabincruiseren, som gjerne omtales som “en hytte på sjøen”. De fleste cabincruisere har innenbordsmotor og et halvplanende eller planende undervannsskrog. Visse modeller er utformet slik at du med høy komfort kan bruke båten større deler av året, da de er lukket bak, hvilket betyr at både styreposisjonen og salongen befinner seg innendørs. I tillegg kan det finnes en flybridge med førerposisjon og sittegruppe oppe på taket. Livet med cabincruiser kommer med mange fordeler, som for eksempel at man kan ut å kjøre i alt slags vær, man trenger ikke å holde på med kalesje og det finnes godt med plass for mye bagasje, noe som gjør cabincruiseren som et bra valg for sommerferie til sjøs.

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.