Beskytt dine saker under transport med en skaphenger

Tips 17. okt. 2019

Når du skal transportere noe som du ikke vil skal bli skittent eller risikere at det blir ødelagt, kan en skaphenger være et bra alternativ.

Det finnes mange ulike varianter av tilhengere, inkluderer man spesialbygde tilhengere blir listen nesten uendelig. De vanligste modellene vi ser på veiene våre er åpne tilhengere som varehengere med nedfallbare karmer, tilhengere med nettinggrind, tilhenger med lokk og skaphenger.

De har alle forskjellige bruksområder. Forskjellen på tilhenger med lokk og en skaphenger er mest bare størrelsen. Tilhenger med lokk er normalt sett mindre og lokket er avtakbart, og da er tilhengeren åpen. En skaphenger er større (man kan gå inn i den) og alltid tildekket. Det er ganske vanlig at skaphengerens bakdør felles ned og fungerer da som en rampe. Da er det veldig enkelt å bare rulle ut lasten med en tralle.

Man angir størrelsen på skaphengeren i kubikkmeter (m3 eller kbm) og de er ofte mellom 10-13 m3. I tillegg til volumet er det også viktig å vite den totale vekten på hengeren samt maksimal lastvekt. Totalvekten avgjør om du får dra hengeren bak din bil eller ikke. Siden skaphengere er store, er det viktig å ha kontroll på hvor mye du kan dra bak bilen din. Hvis den totale vekten er over det bilen din har lov å dra, spiller det ingen rolle om hengeren er lastet eller ikke, du får ikke lov å dra hengeren med bilen. Maks last er vekten du får laste hengeren med. For eksempel kan totalvekten være 1300kg og maks last 900kg. Du får da lov å dra hengeren bak en bil som får dra 1300kg eller mer, og du får maks laste hengeren med 900kg.

Når du laster en skaphenger er det viktig å feste alle gjenstandene med stropper i gulvet på hengeren. De har festeringer i gulvet for å feste stroppene i. Selve skapet er ikke laget for å holde lasten på plass, kun for å beskytte den fra vær og vind. En løs gjenstand i hengeren vil fly rett gjennom plasten i tilfelle av hard bremsing eller krasj. Generelt når du laster en henger er det for bevegelser framover du skal sikre ekstra nøye. Akselerasjon er ikke så kraftig og som sjåfør kan du velge å unngå kraftig akselerasjon, men du må kunne være i stand til å trykke hardt på bremsene om det skulle være nødvendig.

Når du leier en skaphenger er det derfor bra å spørre utleieren om det følger med stropper eller om dette er noe du selv må ta med deg.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.