Bunaden, det norskeste av det norske

Tips 5. juli 2019

Det er få saker som skriker Norge mer enn bunad. Fra Hardanger- og Trønderbunad til søljer og bunadsko.

En bunad har en spesiell betydelse for mange. Den symboliserer ofte hvor man selv kommer fra eller slekter fra. Ofte har bunader gått i arv og er noe som følger med en gjennom livet. Kanskje var det oldemor som en gang i tiden satt og sydde bunaden for hånd. Noen fikk den i konfirmasjonsgave av mor og far.

Selv var jeg aldri så heldig å arve en bunad fra bestemor og lommeboka har aldri riktig tillatt meg å kjøpe min egen. Ja, for bunader er langt i fra en billig affære, og ligger ofte rundt 20.000 kr - 50.000 kr, og kanskje mer inkludert sølv.

Selv om man har finstasen på plass i alle år framover etter et bunadskjøp, så er det vanskelig å motivere seg til å bruke så mye penger på noe som brukes noen ganger i året.

Ja, for når bruker man egentlig bunader?

17.mai er absolutt den dagen på året hvor man ser flest bunadskledde finfolk ute på gatene og det er nok også den dagen hvor man kjenner det største bunadspresset. En undersøkelse gjort av YouGov i år, viser at 44% kvinner gjerne skulle hatt bunad til 17. mai, men har ikke råd. Bunad er også et relativt populært antrekk for livets høytider, så som konfirmasjon, dåp og bryllup.

Har du ikke bunad og drømmer om å bære bunad i bryllup i sommer? Kjenner du mer og mer på bunadspresset for hvert år? Løsningen er nærmere enn du tror. Hos Hygglo finner du 90 ulike bunader til leie, alt fra Trønderbunad & Nordlandsbunad til Østfoldbunad & Vestfoldbunad til herre. Hele bunadskategorien finner du her.


Psst! Leier du bunad i stedet for å kjøpe så slipper du alt stress med å ta inn og ut den med årene.

Passer bunaden i år mon tro?

-Sitat alle som noensinne har eid en bunad.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.