Fotobelysning

Tips 14. okt. 2019

Fotografer og videografer som jobber i studio benytter seg nesten alltid av studiolys. Det finnes mange ulike typer av studiolys og tilbehør, så for å skape det beste mulige lysoppsettet for ditt bruk kan det være verdt å sette seg litt inn i de ulike typene og forstå fordeler og ulemper ved dem.

Når man setter sammen sitt lysoppsett må man dessuten vurdere budsjett, hvor man skal bruke det og hvilke typer prosjekt lyset skal brukes til.

Fastlys vs speedlights?

Fastlys gir deg mulighet å lyse opp dine motiv og modeller før du fotograferer i samme lys som når du faktisk tar bildet, mens speedlights produserer mye lys i korte øyeblikk, noe som gjør det vanskeligere å justere lyset før man fotograferer. Begge deler har sine fordeler og ulemper.

Fastlys

Da fastlys lyser hele tiden når det er slått på, ser man lett hvilke lysnivåer man har før man begynner å fotografere. Dette kan dermed være veldig bra for nybegynnere, da det vil gjøre det enklere å justere hvitbalanse og fargetemperatur (se lengre ned en kort intro til hvitbalanse og fargetemperatur).

Når man filmer videoer, er fastlys det som nesten alltid blir brukt, så har du et oppsett med fastlys kan du lett bytte fra fotografering til videofilming uten behov for å endre lysoppsettet drastisk.

Ulempen med fastlys er at de ofte produserer en god del varme, da de gjerne står og lyser over lengre tid. Dette kan gjøre arbeidsmiljøet veldig varmt og ukomfortabelt dersom du jobber i et lite fotostudio.

Speedlights

Speedlights er en ekstern blitz som produserer en raskere blitz enn det man vanligvis får på innebygd kamerablitz og blir ofte brukt sammen med lysformere som fotoparaplyer og softboxes. De veier ofte ganske lite og er enkle å ta med seg, noe som passer bra om man fotograferer mye på ulike steder. Speedlights, spesielt i samband med softboxes, kan også være mer komfortable for modeller, da de slipper varmen som fastlys produserer og å ha det kontinuerlige lyset på seg hele tiden.

Ulempen ved speedlights er at det kan være vanskeligere å justere lysforholdet da de kun lyser opp når bildet blir tatt. Dette er derimot mest et problem om du er ny til fotografering. Speedlights egner seg dårlig til video.

Hvilken type lysformere skal man velge?

Softboxes og paraplyer er to veldig vanlige lysformere som produserer mykt, diffust kunstig lys. Paraplyer er flotte å begynne med for nybegynnere, men softboxes gir mulighet for mer kontroll.

Ved å bruke en lysformer, så som en softbox eller paraply, kan man forbedre lysets kvalitet ved fotografering. Begge deler har sine fordeler og ulemper, men uansett hvilken du velger å bruke så er det prinsippet det samme: Nærheten til lyskilden avgjør hvor hardt eller mykt lyset er på motivet man fotograferer. Er lyskilden nære motivet vil lyset være mykt og er lyskilden lengre bort fra motivet vil lyset være hardere.

Softboxes gir mulighet for en kontrollert, direkt lyssetting, som kan minne om sollys som skinner inn gjennom et vindu. Paraplyer produserer et mer ukontrollert, bredere og diffust lys.

Kelvin temperaturskala

Fargetemperatur

All lys har en fargetemperatur. Du har sikkert lagt merke til at lyset gir fra seg en varmere farge ved soloppgang og solnedgang, for så å ha kjøligere belysning midt på dagen. Denne temperaturen måles i det vi kaller Kelvin. Fargetemperaturen på en soloppgang ligger rundt 3000 Kelvin, mens vanlig dagslys ligger rundt 5600 Kelvin.

Hvitbalansen i kameraet er den funksjonen der du kan justere fargetemperaturen, slik at det som er hvitt også ser hvitt ut på bilder. Dette er for at det som er hvitt i motivet gjengis forskjellig på bilder avhenging av fargetemperatur på belysningen. Ved å justere hvitbalansen i kameraet basert på fargetemperatur, vil du kunne gjengi det som er hvitt til å også se hvitt ut på bildet. De fleste digitale kameraer i dag har en automatisk måler som beregner hvitbalansen, og i de fleste tilfeller fungerer dette bra, men i de tilfeller hvor for eksempel en farge dominerer i motivet kan dette gi fargestikk, og da kan man manuellt stille inn hvitbalansen.


På Hygglo finner du mange ulike studiolamper og kamerablitser for utleie. Sjekk hele vårt utvalg i vår kategori Blits og lys.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.