Fotografering: Nordisk Safari

Tips 20. mars 2020

Hvilket utstyr trenger du om du skal på safari og ønsker å komme hjem med fantastiske bilder av den nordiske villmarken i bagasjen? Hvilke innstillinger bør du ha for for best resultat? Det er ikke alltid så lett å vite da det er så forskjellig fra situasjon til situasjon når det kommer til fotografering. Derfor har vi nå samlet litt informasjon nedenfor som kanskje kan hjelpe deg som tenker å ut i villmarken for litt fotografering av vårt fantastiske dyreliv her i nord.

Utstyr

Objektiv
For en riktig så komplett kamerabag på nordisk safari så har du et supertele-objektiv (600mm), en telefoto-zoom (70-200mm/100-400mm) og et vidvinkel objektiv (24-70mm/16-35mm). Da har du mer eller mindre alle fokuslengder fordelt på 3 objektiv.

Når du skal ut å røre seg i naturen og fotografere naturbilder, så er det jo bra å ha objektiv for enhver situasjon, men det kan fort bli tungt å bære på og jo flere ulike objektiv du har med jo mer forvirrende kan det bli. Dukker det opp en fantastisk fotomulighet og du i full hast skal bytte objektiv, da skal det ikke mange sekunder til før muligheten er borte.

Du kan komme ganske langt med et allsidig objektiv som en telefoto-zoom, da har du kun et objektiv å forholde deg til og kamerautstyret blir mye lettere å bære rundt på, så dermed blir du også litt mer rørlig. Dette kan være et bra valg spesielt for deg som er litt nyere til fotografering. Fokuser på å lære deg kvalitetene til det ene objektivet og tilpass bildene etter dette. Da er du alltid klar når noe uventet dukker opp!

En zoom er også ypperlig for å fotografere i villmarken, for du vet aldri hvor nære dyrene du kommer. En zoom tillater å komme nære på dyrene, men gir også gode muligheter å fotografere dyret i sitt naturlige habitat.

Det er også bra å ha raske objektiv som kan henge med i situasjoner med lite lys og som lett klarer å fange dyr i bevegelse. Derfor skulle det anbefales å gå for en f/2.8 over en f/4 eller f/5.6.

Minnekort & batteri
Det er veldig kjedelig å gå tom for plass på minnekortet eller få tomt batteri midt under safarien. Man fotograferer gjerne mer enn man tror, så ta med ekstra av både minnekort og batteri, slik at du kan fortsette å fotografere dagen lang!

Regntrekk
En av de ting som skiller en ørkensafari og en nordisk safari er selvsagt værforholdene. På en nordisk safari bør du være forberedt på nedbør og da er det viktig med gode regnklær samt regntrekk til kameraveske og kamera.

Innstillinger

Manuelle innstillinger kan virke skremmende i begynnelsen, men det er så verdifullt å beherske dette. Så bruk gjerne litt tid på å bli kjent med kameraet og lær deg å fotografere med manuelle innstillinger før du legger ut på safari, for å virkelig kunne fange de bildene du drømmer om.

De  komponenter som er viktige å lære seg for å beherske manuelle innstillinger er lukkerhastighet, blenderåpning og ISO.

  • Lukkerhastighet referer til den tid kameraet tillater lys å komme inn og skape et bilde. Jo lengre lukkerhastighet, jo mer lys kommer inn i kameraet. Korte lukkerhastigheter er bra når man fotograferer ting i bevegelse for å fryse bildet uten at det blir uskarpt. Dette er spesielt viktig å forholde seg til når man fotograferer dyr i bevegelse på safari. En riktlinje kan være at å fotografere "portrettbilder" av dyrene med lukkerhastighet 1/400, mens for en actionbilde gå opp mot 1/1600 for å sørge for skarpe bilder i fokus.
  • Blenderåpning er størrelsen på åpningen som objektivet skaper når et bilde blir tatt. Dette måles i F-stopper, som f/2.8 og f/8. Jo bredere blenderåpning (indikert med mindre tall), jo mer lys kommer inn. En bredere blenderåpning har en mindre dybdeskarphet slik at det man fokuserer på står ut mot en mer utydelig bakgrunn, noe som kan være en riktig fin effekt på bilder. Se eksempel nedenfor.
  • ISO refererer til hvor følsom sensoren er for lys. Denne følsomheten er målt i ISO (for eks. ISO 100, ISO 1600). Ved høyere nummer er sensoren mer følsom for lys, så mindre lys er nødvendig for å skape bildet. Ved å øke ISO nummer vil bildene bli gradvis lysere, noe som kan være til god hjelp under forhold hvor det er lite lys tilgjengelig og det gir også muligheter for å være mer fleksibel med lukkerhastighet og blenderåpning.

Det man skal være obs på derimot er at ved høyere ISO får man mer kornete bilder og derfor bør man ikke ha høyere ISO enn absolutt nødvendig.

På safari kan manuelle innstillinger med automatisk ISO være det beste å gå for. Da har du full kreativ kontroll på blenderåpning og lukkerhastighet, hvor da ISO blir automatisk valgt for å sørge for nok lys.

For full kontroll over fokus gå for single autofocus point og ha på kontinuerlig fokus modus slik at du er klar når en action scene skjer framfor nesa på deg.

Vær kreativ!

Når alt kommer til alt er det viktigste å ha det gøy og la dine kreative idéer fly fritt.
Lykke til!


Lei det du trenger på Hygglo

Hos Hygglo kan du leie alt du trenger til din nordiske safari, for eksempel systemkamera, objektiv og kikkert.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.