Gi hagen din litt kjærlighet i høst

Tips 26. sep. 2019

Det er høst og på tide å klargjøre hagen for vinteren. Det er tiden på året for å høste inn, plante og beskytte planter fra kulden som sakte, men sikkert kommer snikende.

Beskjæring av trær, busker & hekker

Beskjæring er viktig for at våre planter skal trives, det hjelper dem å holde seg sunn og frisk ved at alt dødt og sykt skjæres bort. Beskjæring hjelper også med tettere vekst og større blomstring og mer frukt.

Tiden er inne for å beskjære busker og kratt når de endrer farge og går fra grønn til gul, stammene bøyer seg ned mot bakken eller når de begynner å gå i frø. Dette er tegn på at sevjen trekker tilbake til røttene og om man da ikke beskjærer buskene, kan de visne. Hvor mye man beskjærer busker er avhenging av hvilken type busk du har, men en tommelfingerregel er at de kan beskjæres til omtrent en fjerdedel av størrelsen.

Beskjæres ikke frukttrær, vil dette resultere i mindre frukt og blomster. Fjern derfor alle svake grener og skudd. Dette inkluderer også grener som går innover i treet, som hindrer lysets tilgang til kronen.

Det er anbefalt å beskjære hekken under perioden juli, august og september, samt mellom vinter og vår før hekken har fått knopper. Løvfellende hekker og bringebærhekker tynnes ut hvis de er for tjukke. Fjern alt av gamle, tørre og skadde grener og pass på at hekken klippes smalere oppe enn ned for å slippe til sollys.

Redskap

Hekksaks

En hekksaks brukes til å klippe og skjære hekker, busker og grener. Det finnes flere ulike typer av hekksakser, derfor kan det være en god idé å sette seg inn i hva man tenker å bruke hekksaksen til før man skaffer seg en hekksaks. Dette er også en av grunnene til å leie hekksaks framfor å kjøpe, da det du trenger kanskje ikke dekkes av en å samme hekksaks, men ulike hekksakser til ulik bruk. Si at du trenger en for å trimme hekken, men denne kanskje ikke passer like bra for å klippe greinene på treet i hagen.

Typer av hekksaks:

  • Manuell hekksaks - Formet som en stor saks og passer fint til mindre jobber, hvor du skal klippe noen få grener eller finpusse hekken etter beskjæring med en kraftigere hekksaks.
  • Elektrisk hekksaks - Fleksibel og relativt lette. Den er både miljøsmart og du kan jobbe på uten begrensning på brukstid. Derimot har man en ledning som gjør at man må ha tilgang til strømuttak og man kan ikke bevege seg like fritt.
  • Batteridrevet hekksaks - Disse kan være noe tungere enn elektrisk hekksaks, da batteri kan være rett så tunge, men her har man mye mer frihet til å røre seg ettersom man ikke trenger å ta hensyn til ledninger og man er ikke avhengig av å ha tilgang til strømuttak. Batteri nå for tiden har også god batterikapasitet og mye krefter.
  • Bensindrevet hekksaks - Den perfekte hekksaksen om du har kraftige grener å klippe og er et ypperlig valg for store, gamle hekker. Bensindrevne hekksakser har både lang brukstid og mye kraft. Derimot er bensindrevne hekksakser tyngre og bråker vesentlig mer.

Sekatør

En sekatør/beskjæringssaks er et verktøy som passer bra for trim av rosebusker og bærbusker, beskjæring av lavthengende grener på trær og for å knipe av visne blomsterhoder. Beskjæringssaksene kommer i to ulike varianter, en med sideskjær som brukes til friskt treverk og rene kutt, og en med motskjær som har ett kutteblad som er perfekt for kutting av harde eller tørre kvister og mindre grener.

Grensaks

En grensaks ser litt ut som en sekatør med lange armer, og er et verktøy som kommer til sin rett ved beskjæring av busker med torner og stikkende greiner. Grensaksen er også bra for tynnere, lavthengende grener på trær.

Grensag/telekopsag

En grensag er et perfekt redskap for deg som skal sage høythengende grener på trær. Det finnes både motoriserte og manuelle grensager i flere ulike lengder. Grensager er perfekte ting å leie, da de kan være relativt dyre i innkjøp i forhold til hvor mye de brukes og tar en del plass.

Planting & omplanting

Høsten er en årstid som passer godt for både planting og omplanting, sørg bare for å sette deg litt inn i hvilke typer planter man bør satse på under høstmånedene. Høstregnet resulterer i en høyere fuktighetsnivå i marken, mens bakken er fortsatt relativt varm fra sommeren. Bakken har dermed både nok fuktighet og varme til at plantene kan venne seg til sine nye omgivelser og danne nye røtter.

Spesielt er høsten en ideell tid å plante både busker, trær og andre flerårige planter på. Roser, for eksempel, plantes gjerne på høsten før den første frosten legger seg på bakken. Blomsterløker er et annet eksempel på planter som svært gjerne plantes på høsten, da de trenger en noe kjøligere temperatur for å danne røtter.

Innhøsting

På høsten er det endelig på tide å høste alle godsakene fra hagen. Fra eplene og pærene på frukttrærne, til potetene i bakken. De aller fleste frukter og grønnsaker skal høstes før den første frosten, men rødkål og hvitkål kan tolerere litt frost og kan dermed høstes noe senere.

Oppbevaring av innhøstede godsaker

Vinterepler - Tørk bort eventuell lort. Eplene bør legges i luftige esker og helst ikke oppå hverandre eller sammen med andre sorter, da ulike sorter kan ha ulike modningstider. Eplene bør heller ikke oppbevares sammen med andre frukter eller grønnsaker, fordi de avgir mye ethylen og kan ta til seg smak av for eks. potet og løk. Oppbevar eplene på et mørkt, kaldt og luftig sted, med en temperatur mellom 2-5°C.

Høstpoteter - Etter man har høstet inn poteter på høsten bør de gå igjennom en så kalt innlagringsprosess. Ta bort jord fra potetene og legg de i pappesker eller på avispapir i et mørkt rom med normal romtemperatur. Etter 10 dager bør de være klare for vinteroppbevaring. Poteter bør oppbevaring i lav temperatur på et mørkt sted.

Farming Potatoes

Plenen

Høsten byr på dårlige forhold for gressplenen, med mindre sollys, lavere temperaturer og høy fuktighet. Det kan derfor være en bra idé å gi plenen litt ekstra kjærlighet i høst. Rak grundig bort løvet med en fintannet løvrive, blir det liggende hindres solskinnet i å gjøre sin jobb og plenen kan bli skadet av å ikke få tilgang på rikelig med luft. Mye løv kan også være grobunn for sykdommer. For ekstra næring, gjødsle plenen med høstgjødsel en til to ganger i september/oktober. Dette kommer hjelpe gresset med å takle frost.


Lei det du trenger for hagearbeidet på Hygglo i dag. Hos oss finner du for eksempel flere ulike hekksakser, grensager og trillebårer.  Besøk gjerne våre kategorier hagemaskiner og hageredskap og se om det du trenger finnes til leie i nærheten av der du bor. Om ikke, kanskje du kan legge ut dine hageredskap!

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.