Hva bruker man en meiselhammer til?

Tips 17. okt. 2019

En meiselhammer er et verktøy som fjerner betong og keramiske plater som for eksempel fliser. Det er et håndverktøy og klassifisert som et lett verktøy, men for en hjemmefiksere er det ofte et av de grovere verktøy man brukes.

Meiselhammeren er veldig holdbart bygd og banker bort betong gjennom meiselen som er montert på maskinen. Det finnes forskjellige varianter av meisler som kan monteres på avhengig av hva maskinen skal brukes til. Feil meisel fører til skade på meiselen, underlaget man jobber på eller at arbetet kan ta unødvendig lang tid.  

Meiselhammeren er et rivningsverktøy og kan på mange måter sammenlignes med en stor slegge. Fordelen med meiselhammeren er at den slår veldig mye raskere, 900 til 3000 ganger i minuttet, noe som er vanskelig å oppnå med en slegge, uansett hvor godt trent man er. Presisjonen øker også veldig, slik at man ikke får så mye unødvendig skade på det omgivende materialet. Selv om de er ganske fysisk anstrengende å jobbe med, er det som en gårtur i solskinn sammenlignet med å gjøre jobben med en slegge.

Hammeren deles inn etter vekt på maskinen. Lettere maskiner veier under 10kg, og tyngre over. Desto større og tyngre maskinen er, desto mer effektiv er den. Det finnes likevel tilfeller hvor man skulle foretrekke en liten meiselhammer. Spesielt når man skal meisle bort material som ikke er på gulvet, da må man løfte maskinen, og en tung maskin blir derfor vanskeligere å jobbe med. Skal man for eksempel ta ned kakel fra en mindre vegg på badet, er en liten meiselhammel det beste valget. De ligner da mye på en kraftig boremaskin.

Liten meiselhammer <10kg
Stor meiselhammer >10kg


Når man bruker en meiselkammer må man ha en del beskyttelse. På må-ha listen står hansker, hørselsvern og støvbeskyttelse for munnen. Det er i tillegg bra å plaste inn området man skal rive i, ellers kommer det bli veldig støvete i hele huset.

Å leie en meiselhammer koster fra ca. 200kr per dag.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.