Kompostkvern

Tips 17. april 2020

I en kompostkvern finner du det som best kan beskrives som et bredt tannhjul, selv om tennene er noe vinklet og skarpe og står for selve skjæringen. Dette hjulet snurrer mot en metallplate og det er mellom denne platen og hjulet at greinene blir malt ned og kuttet i små biter. Det er ofte mulig å stille inn avstand mellom plate og hjul for å kunne håndtere forskjellige tykkelser på kvister.

Hva brukes en kompostkvern til?

Årsaken til at du vil ta i bruk en kompostkvern er ganske enkel. For det første tar malte greiner, kvister og hageavfall mye mindre plass. For det andre brytes det ned lettere i komposten, slik at du får jord raskere som du kan bruke. Det er ikke kun kvister og greiner som kan males ned, men også mesteparten av hageavfall som planter, større løvverk som bregner og større blomster. Vær imidlertid forsiktig slik at du ikke legger inn jord, grus og steiner, da dette kan skade maskinen.

Forskjell på kompostkvern og flishugger

En kompostkvern kan ofte håndtere opptil 3-5 cm tykke greiner og kvister. Det er her den store forskjellen til en flishugger ligger. Flishugger, også kalt flismaskin og kvisthugger, er snarlik en kompostkvern i sin funksjon, men er generelt større og grovere. Dette betyr at en flishugger kan håndtere større og tykkere greiner og du kan vanligvis også mate den med flere mindre greiner samtidig. Dette betyr at jobben, selv om du ikke har så tykke greiner, ofte går raskere med en flishugger.

Det er en flytende skala mellom kompostkvern og flishugger, og det er ingen klar definisjon av hva som er hva, men generelt klarer en flishugger tykkere greiner enn en kompostkvern.

For at en flishugger skal klare de grovere jobbene, blir det ofte drevet av bensinmotorer, mens nesten alle kompostkvernere drives av strøm. Det finnes flishuggere som klarer hele trær, men de fleste som finnes til utleie på Hygglo klarer opptil 10 cm i diameter. Det finnes noen fåtall som klarer opp til 15 cm.

En annen forskjell er at en kompostkvern nesten alltid har en boks som samler opp flisen, mens en flishugger vanligvis kaster flisen til siden av maskinen. Kompostkvernen er ganske enkelt mer egnet for hagearbeid, mens en flishugger er mer egnet for røffere jobber når du for eksempel har felt et tre.

Lei både kompostkvern og flishugger på Hygglo

Utover det kan du leie ting for alle dine hagebehov på Hygglo, alt fra motorsag, ryddesag, vertikalskjærer og hekksaks til jordfreser og tilhenger.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.