Lavvo

Tips 17. okt. 2019

Skal du skal oppleve villmarken på beste sett, kan en lavvo være et bra valg for deg. Skal du fiske i noen dager, ha en basecamp og utforske nærområde, eller helt enkelt bare være i skogen en stund, så er lavvoen uslåelig, du kommer våkne uthvilt og klar for dagens oppdagelser.

Lavvoen er en enkel teltkonstruksjon som har et antall fordeler, blant annet at den ofte har ståhøyde innvendig og er ganske stor. Det gjør komforten og muligheten for å for eksempel tørke klær og oppbevare mye ting i teltet god. Den her konstruksjonen kalles Tipi av den nordamerikanske urbefolkningen og var en veldig vanlig teltvariant der, og bruktes til og med som permanent bosted. Alle dere som har gjort noen form for militær tjeneste har sikkert kommet i kontakt med "Telt-12" og "Telt-20", hvilket man nærmest kan klassifisere som lavvo.

Det finnes to ulike typer av konstruksjoner, den ene er med en sentrert støtte som holder opp teltduken og teltsnørene spenner ut duken og holder fast teltet. Den andre konstruksjonen er der lange teltpinne går fra hjørnene i bunnen og innover mot toppen av teltet, hvor teltduken holdes ut av disse. Fordelen med sistnevnte variant er at du får mer plass inne i teltet og kan bevege deg friere når du unngår at noe står i midten. Fordelen med den første varianten er at den sentrerte støtten ofte består av en ovn med skorstein, noe som betyr at du kan ha en veldig hyggelig stund i teltet.

Her kommer litt saker å tenke på når det kommer til lavvo.

Vekt og bevegelighet

Lavvoen er som sagt ganske stor, hvilket fordelene bygger på. Med det her gjør det også vanskeligere å bære med seg. Skal du altså gå en lengre tur og jager vekt er sannsynligvis en lavvo ikke den perfekte match for deg. Skal du derimot kun gjøre en forflyttelse for så å være mer stasjonær, da kan lavvoen være optimal. Du kanskje skal ut å fiske, eller ha en leir som du utgår fra på dagsturer. Da kommer lavvoen være fantastisk da den tillater deg en romslig og hyggelig stund i og omkring teltet. Du slipper krype inn og ut gjennom en liten åpning og du kan mest sannsynlig stå oppreist inne i teltet. Du kan tørke saker og oppbevare de beskyttet fra været utenfor. Helt toppers for leir helt enkelt!

Ovn er hyggelig, men farlig

Skal du fyre i teltet, er det visse ting verdt å tenke på. Først og fremst så kommer ovnen bli veldig varm og du må sørge for ingen kommer borti ovnen når man sover, eller at man ved en tilfeldighet klarer dytte noe mot ovnen. Har du et innergulv i teltet bør du passe på slik at dette gulvet ikke blir ødelagt av varmen og at glød ikke ramler ned på gulvet. Sørg for å ha mulighet for å slukke en eventuell brann om det skulle begynne å brinne. Det kan være noe så enkelt som en brannduk eller bøtte med vann.

Muligheter for tørking

Har du en ovn i teltet er dette supert for å effektivt tørke klær. Heng opp bløte klær på et tørkestativ, men ikke for nære ovnen.

Ved

Ved brukes i større mengder enn hva man tror, så legg tid på å få inn så mye ved i teltet som mulig tidlig, slik at veden også får mulighet til å tørke.

Helt enkelt, å telte med lavvo er superkos, sjekk alle tilgjengelige lavvoer for utleie her!

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.