Lei rett bilstol

Tips 27. mars 2020

Fra fødselen av til barnet er 135 cm langt, er det et lovkrav om at barnet skal ha et godkjent barnesikringsutstyr når barnet reiser i bil. Dette skal være riktig i forhold til vekt og høyde. Først bruker man en babystol, deretter går man over til en bakovervendt småbarnstol. Deretter følger fremovervendt beltestol. Den generelle anbefalingen er å bli i hvert trinn så lenge som mulig, da det er tryggest, men det krever selvfølgelig at barnet og beltet skal sitte godt for at det skal være så trygt som mulig.

Isofix

Isofix er forankringssystem for barneseter. Både bil og barnesetet må være utrustet med isofix-fester for å kunne bruke Isofix. Isofix-fester har i løpet av senere år blirr mer og mer vanlig, så mer eller mindre alle moderne personbiler solgt under de siste femten årene har Isofix-fester på ytterplassene i baksetet. På bilstoler med Isofix-fester, tar man ut "armer" som festes til selve forankringsenheten. Dermed sitter bilsetet veldig godt og sikkert.

Bilstoler

Nedenfor går vi gjennom de forskjellige bilstolene som finnes og ser nærmere på hva som skiller dem fra hverandre og når vi skal bruke hvilke.

Babystol

Babystoler er det man bruker fra nyfødt til rundt 12-15 måneders alder. Alle babystoler har maksvekt, så sørg for at babyen din er innenfor denne, men det bruker ikke være noe problem. Babystoler er generelt designet med bærehåndtak, slik at man enkelt kan løfte inn og ut hele babystolen uten at man må ta ut babyen. Dette er selvsagt veldig bra for små barn som sover ofte. Man kan bruke babystolen til å bære rundt babyen i, og mange babystoler er designet slik at de er avrundet under, slik at babyen kan vugges. Det finnes også adaptere som lar deg feste babystolen til en barnevogn.

Alle babystoler kan festes med bilbelte, noe som ikke alltid er så enkelt, siden den ene delen skal gå midt over babysetet og den andre rundt alt sammen. Noen ganger er det nesten slik at beltet ikke er langt nok. Men til de fleste babystoler finnes det Isofix-base. Det er en plate som festes med Isofix-fester, hvor man så setter babystolen på platen og trykker til så babystolen låses til basen. Man kan enkelt ta ut babystolen med å trykke på en knapp og løfte stolen.

Bakovervendt småbarnstol

Neste steg er bakovervendt småbarnstol. Denne brukes fra barnet er rundt 1 år, til det ikke får plass lengre, men helst gjerne til i alle fall 5 års alder. Det er anbefalt å bruke bakovervendte småbarnstoler og bruke dette så lenge som mulig. For å kunne bruke bakovervendt så lenge som det går, så anbefales det å ha småbarnstol i vektgruppe II, som kan lovlig brukes helt til barnet veier 25kg. Gruppe II-stoler finnes derimot ikke med Isofix-fester. Da Isofix er mer brukervennlig, kan man velge å først ha en bakovervendt småbarnstol i gruppe I, for så å oppgradere til gruppe II når barnet har vokst ut av den første.

Det kan være en god idé å ha noen form for beskyttelse mot ryggen på bilsetet hvor barnet har sine føtter. Det går så klart å bruke et håndkle eller pledd, men det finnes også setetrekk med for eksempel en lomme for iPad, som kan være en fin detalj for en lang bilreise.

Viktig å merke er at bakovervendte småbarnstoler skal aldri monteres foran en aktiv kollisjonspute!

Beltestoler

Når barnet blir for stort for en bakovervendt småbarnstol, er det på tide med et fremovervendt beltestol. Den store forskjellen er at dette er første gang bilens eget bilbelte er det beltet som faktisk holder barnet på plass. Hensikten med den fremovervendte beltestolen er at barnet kommer opp litt, slik at beltet sitter i riktig høyde over barnets hals og at midjen av beltet kommer lengre ned på hofta for å forhindre at det faller over magen i tilfelle kollisjon. Beltestolen har ofte større beskyttelser ved siden av barnets hode for å ytterligere beskytte barnets hode.

Mange opplever det veldig fint at barnet vendes fremover og selv kan se mer av hva som skjer rundt bilen og er derfor gjerne mer fornøyd. Det blir også lettere å få kontakt med barnet under reisen.

Beltestoler med Isofix er anbefalt slik at beltestolen alltid er festet fast i bilen, selv når den ikke rommer barn, da det kan utgjøre en risiko for andre om den er løs. Om selve stolen er festet med Isofix har heller ikke barnet vekten av stolen i ryggen dersom man skulle kollidere.

Beltepute

Belteputen er veldig enkel, det er ganske enkelt en sittepute i isopor, noe som gjør at barnet kommer opp i høyde for å komme i riktig høyde for bilens bilbelte.


Lei bilstolen du trenger på Hygglo!

På Hygglo finnes det mange forskjellige bilstoler til utleie. Se hele utvalget av bilstoler her.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.