Naturens spiskammer i høst
Høsten titter inn med alt den har å by på, på godt og ondt. Dette innebærer mørkere tider, lavere temperaturer, regn og innetid. Men det innebærer også et fullt spiskammer i naturen med deilig frukt, bær og sopp som bare venter på å bli plukket. Så finn fram bøtter, bærplukker og støvler, og ta turen ut i vår vakre, men kanskje noe våtere, natur.
I hagen
Man trenger ikke gå særlig langt før man kan høste inn de nærmeste godsakene. I frukttrærne i hagen henger eplene, søte og modne og klare for å bakes inn i mammas eplekake. Det finnes vel knapt noe som lukter mer høst enn nystekt eplekake. Gjerne servert med vaniljeis eller vaniljesaus. Smaskens.
I skogen
Har man ikke hage eller frukttrær og ønsker heller ikke gå på epleslang (ikke at vi noensinne skulle oppmuntre til slikt), så kan man traske bort til nærmeste skog i jakten på bær. Nå i september er spesielt bjørnebær å finne. Nybakte scones med bjørnebærs-marmelade er hva jeg selv skulle definere som den ultimate helgefrokost. Anbefales på det sterkeste.
Soppsesongen er i full gang. 2019 sier å være et riktig kantarellår, så har man flaks kan man virkelig ta hjem jackpotten. Hadde det ikke vært stas å kunne invitere venner hjem til middagsselskap hvor man disker opp med forrett av smørstekte kantareller?
Sopp finner man i skog med mye mose på bakken, gjerne i eldre skog hvor det er litt fuktig. Får du først øye på en sopp, er det stor sannsynlighet at det finnes flere i nærheten (om ikke naboen rakk dit før deg).
Usikker på hvilke sopper man skal plukke?
En tommelregel å holde seg til er å kun plukke de sopper som man er sikker på. Finner man en sopp som man ikke med sikkerhet kan identifisere, så kan det være best å la den bli igjen på sin plass.
Dersom man likevel ønsker å plukke med seg sopper som man er usikker på, anbefales det å legge disse separert fra de man vet hva er. For å sjekke sopper kan man gå på en soppkontroll hvor eksperter kan hjelpe deg sjekke soppen. Dette er noe som sopp- og nyttevekstforbundet organsierer over hele landet under soppesesongen. Du finner en oversikt av kontroller på deres hjemmesider her.
Alternativt kan du laste ned appen Digital Soppkontroll, hvor man laster opp bilder og da vil soppeksperter gi svar på om det er en matsopp.
I myr og høytliggende områder
Nå er tiden inne for å plukke multer til julens multekrem og det kan være lurt å være raskt ute, da multer er verdifull valuta. Det man derimot skal være obs på er at i nord finnes det noen spesifikke regler for multeplukking i såkalte multebærland. Les om reglene for multeplukking her. Multer finnes særlig i de litt mer høyereliggende deler, og mest i myrområder.
Når jeg tenker på høstmat, så er det første som dukker opp i tankene noe vilt med en kremet soppsaus, servert med potet og selvsagt tyttebær. Tyttebær finner man mest av i furuskog med lav og lyng, men også i gammel, åpen og gjerne litt høytliggende granskog. Tyttebærsesongen varer ut oktober, så her finnes det fortsatt godt om tid. Fun fact: Tyttebær inneholder sitt eget konserveringsmiddel Benzosyre, og holder seg derfor veldig lenge.
Ta gjerne turen innom Hygglo.no for å leie det du trenger for å på beste mulige sett utnytte alt det gode som naturen har å by på i høst. Det kan være alt fra turutstyr (lei et stormkjøkken og kok deg litt kaffe underveis) til det du savner i kjøkkenet. La aldri utstyret sette en stopper for herlige matopplevelser!