Begynn med neste års ved i vinter!

Tips 19. sep. 2019

Ved. Vidunderlige ved. Bra for oppvarming, matlagning og kos. Jeg husker skogsturene på barneskolen, når vi gjorde bål og grillet både pølser og pinnebrød. Jeg husker høsten hvor jeg kunne tjene litt ekstra lommepenger ved å hjelpe pappa kaste inn ved i vedrummet i kjelleren og varmen som spredde seg i stuen når peisen var fyrt opp på kalde vinterkvelder. Jeg husker også flis i fingeren, men såpass må man kunne tåle for litt hygge i heimen.

På Hygglo ser vi at vedkløyver er et populært leieobjekt, fra vår til sen høst, og som skogsenke (samboeren min fikk et innfall og kjøpte seg en skog) faller det seg naturlig for meg å sette meg litt mer inn i alt som har med ved å gjøre. Jeg har forstått at det er ikke bare å hugge ned et tre for så å dele det i noen biter og slenge det i peisen.

Så hva er egentlig en vedkløyver?

En vedkløyver er en maskin som enkelt og raskt deler treverket langs fibrene. Redskapet er utstyrt med en øks eller kile og er ofte drevet av et hydraulisk stempel. Veden legges mellom stempelet og kilen, hvor så stemplet skyver veden med stor kraft mot kiler slik at den kløyves. Etter et par timer har man allerede en hel stabel av ved klar for tørking, til forskjell mot den klassiske øksen hvor man lett kan bruke flere dager på å kløyve en likeverdig stabel.

Man skal være forsiktig når man holder på med vedkløyvere, da spesielt eldre versjoner. Visse modeller hadde et stempel som kontinuerlig gikk fram og tilbake, mens andre modeller var bygd slik at veden ble lagt på en bjelke der man ofte selv måtte holde i veden for å balansere den. Heldigvis er klemfarene minimert på nyere, moderne modeller, men man bør uansett alltid utstyre seg med hansker, vernebriller og visir når man opererer en vedkløyver.

Når på året bør man hugge ned trær og kløyve ved?

Før i tiden bruke folk si "ved skal kløyves før påske", for da rekker veden ligge på tørk under vår og sommer og er da klar til bruk når vinterens fyresesong begynner. Den aller beste tiden på året for å hugge løvtrær anses å være vinter. Så har man tid kan man godt hugge trær og kløyve ved i slutten av året, slik at veden får tørke under vinteren når luftfuktigheten er på det laveste.

Kutt stammen i passende lengder med motorsag eller buesag. Har man mye ved å kutte så kan det lønne seg å bruke en vedkapper, så går jobben litt raskere. Kløyv veden så snart som mulig, jo mer det tørker, jo vanskeligere blir det å dele veden på et senere tidspunkt. Nyhugget tre bruker være relativt enkle å kløyve. Venter man derimot et år før man gjør den jobben, skal man se at det er mye vanskeligere.

Hvorfor bør man kløyve ved?

Fersk ved inneholder ca 45 prosent vann. Før man bruker veden til å fyre med, bør denne prosenten ha kommet ned til 25 prosent eller mindre, noe den normalt sett har etter en sommer av tørking. Bark forhindrer ved i å tørke. Ved tørker derfor lettere dersom den er kløyvd. Dette innebærer også at kløyvd ved råtner ikke like lett og er mye bedre å fyre med. Win-win!

Frossen ved er skjør og relativt lettkløyvd. Er pinnene for smale for å kløyves, kan man skale av barken langs pinnen, så tørker den lettere.

Tørke og oppbevare ved

Ved må som nevnt tørkes ordentlig før bruk. All ved som legges i en vedstabel må være kløyvd eller i alle fall avbarket for å kunne tørke. Dette er spesielt viktig for løvtreslag. En annen ting å tenke på er hvor man plasserer sin vedstabel. Bakken skal helst være tørr og vedstabelen bør plasseres på et solfylt sted. Legg noen planker eller pinner nederst, slik at veden kommer opp fra bakken. Sørg for at det nederste laget med ved har barken vendt ned, så forminskes risikoen for at det råtner. Fortsett å stable veden oppover, med barken vendt ned. Plasserer men en vedstabel mot en vegg, sørg for at det finnes luft mellom stabel og vegg.

På tide å fyre i peisen

Når tiden er inne for å fyre i peisen, så la gjerne veden ligge inne noen dager ved siden av peisen. Da tørken siste rest av fuktigheten på overflaten ut og veden brenner bedre. Når du fyrer med tørr ved får du også mye mer varme i rommet fordi du ikke behøver slippe ut så mye vanndamp fra skorsteinen.

Et siste tips

Eik og bjørkved har det største energiinneholdet og gir dermed mest varme, fulgt av furu, gran og osp.


Lei vedkløyver og motorsag på Hygglo i dag!

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.