Plenrulle

Tips 17. okt. 2019

Det finnes både gittervalse og plenvalse, både to varianter av en plenrulle. En plenrulle kan brukes for å flate ut og jevne til jorden før man sår nytt gress, eller for å til en viss del flate ut den nåværende plenen.

En advarsel

Det finnes mange ulike typer av ruller, hvilket vi går gjennom nedenfor. Først bør vi imidlertid heve en advarselfinger. En vanlig misforståelse er at man kan flate og jevne ut sin nåværende plen. For eksempel frost gjørme kan skape klumper i jorden rett under plenen, hvilket gjør at det dannes klumper. Disse kan man til en viss del flate ut med en plenrulle, men man skal være litt forsiktig med dette. Grunnen til dette er at god jord inneholder 25% vann og 25% luft, så ved å komprimere jorda reduserer du mengden luft og vann i den og dermed kan gresset bli dårligere.

Plenrulle

Denne består egentlig av tre komponenter, en trommel, en måte å dra trommelen over overflaten og en måte å legge til vekt på. Standardrullen har en trommel og et håndtak som gjør at man drar den framfor seg. Så kan man enten fylle den med vann eller sand for å få ønsket vekt. Her nedenfor går vi gjennom de vanligste modellene.

Gittervalse

En gittervalse har en trommel bestående av et gitter. Ofte har den et lasteflak montert på oversiden, der man kan for eksempel last steiner for å øke vekten. Fordelen med en gittervalse er at den lett hakker opp det øverste laget når man ruller den på jord.

Plenvalse

En plenvalse, også kalt hagetrommel og plentrommel, har en jevn og slett trommel, ofte av plast eller metall. Vanligvis er den gjord for å fylles med vann eller sand for ønsket tyngde. Fordelen men plenvalsen er at den får vekten nære marken, noe som gjør den veldig lett å håndtere i forhold til gittervalsen som har vekten lengre opp.

Betongvalse

Disse valsene er fylt med betong, noe som gjør de meget tunge. Disse drar man ofte bak et kjøretøy. Risikoen er stor for at din plen blir i verre stand dersom du bruker en slik på plenen.

Videre finnes det også bredere varianter av både gitter-og plenvalser som man drar bak for eksempel en firhjuling. Med disse kan man dekke et større område på kortere tid.

På Hygglo kan du leie både plenvalser og gittervalser!

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.