Sjøsette (eller ta opp) med båthenger

Tips 8. okt. 2019

Båten skal sjøsettes eller kanskje bli tatt opp og du skal for første gangen bruke en båthenger. Det er ikke så vanskelig, men man vil jo helst ikke at det slutter med at både bil og henger havner i vannet, slik man har sett utallige ganger på Youtube.

Første steget er å ha en båthenger som passer din båt. I denne guiden antar vi at det er en motorbåt som skal inn eller ut av vannet. Alle båthengere har en maksimal vekt. Forsikre deg om at din båt sin vekt ikke overstiger hengerens maksimale vekt.

Du må så sette opp båthengeren for å passe båtens dimensjoner. Både lengde og bunnvinkel må stilles inn. Lengden på båten og innstillingene på hengeren er ganske grov og ingen presisjonsjobb. Sjekk merkingen på hengeren for å se hvilken lengde den er tilpasset for. Er det et intervall betyr det at du kan flytte vinsjfeste framover eller bakover langs hengerens  lengderetning.

Vinsjfeste

Bunnvinkelen er vanskeligere å stille inn, spesielt om båten er i vannet. Det viktigste er at båten hviler på kjølrullene og ikke på siderullene. Dette er pga. at kjølen er den sterkeste delen på båten og kjølrullene på hengeren er lagd for å klare belastningen. Støttene på siden av båthengeren er ikke lagd for å ta båtens vekt, men for å holde båten på plass. Så er du usikker, still vinkelen større enn du tror du trenger. Det er mulig å justere denne innstillingen når båten står på hengeren.

Når det er klart er det bare å koble løs eventuell lysrampe og rygge hengeren ned i vannet og løfte opp båten.

Sjekkliste opptak

 1. Still inn båthengeren slik at den passer din båt.
 2. Ta bort eventuell lysrampe.
 3. Rygg ut i vannet med hengeren. Pass på så du ikke rygger for langt slik at vannet kommer over navet på hengerhjulene. Om bremser eller vaiere havner i vannet finnes det en risiko for at det kommer inn vann som skader bremser eller vaiere.
 4. Koble vinsjen til båtens stevnbøyle og forsiktig vinsj opp båten på hengeren. Båten skal hvile mot båthengerens kjølruller og stå vannrett.
 5. Vinsj båten hele veien opp så stevnet hviler mot stevnbeskyttelsen på hengeren.
 6. Fest båten i hengeren med minst to lastestropper i akterenden, en fra hver side ned i hengeren.

Sjekkliste sjøsetting

 1. Ta bort alle lastestropper og rep som holder båten fast i hengeren. Alle foruten vinsjen som brukes for å vinsje ned båten.
 2. Ta bort eventuell lysrampe.
 3. Rygg ut i vannet med hengeren. Pass på så du ikke rygger for langt slik at vannet kommer over navet på hengerhjulene. Om bremser eller vaiere havner i vannet finnes det en risiko for at det kommer inn vann som skader bremser eller vaiere.
 4. Vinsj båten forsiktig ned i vannet.
 5. Koble bort karabinkroken som sitter koblet til vinsjen og ny en dag på sjøen.

Sjekkliste transport

 1. Fest båten med minst fire lastestropper. To fram og to bak. To av stroppene skal forhindre båten fra å flytte seg framover og to forhindrer båten å flytte seg bakover.
 2. Kontrollere lysene og refleksen på hengeren.
 3. Sørg for at du ikke har noen løse deler på båten som risikerer å blåse bort.
 4. Slipp bremsene og rull i vei. Men kjør forsiktig!

Se alle båthengere til utleie på Hygglo her.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.