Varmekamera, hvordan fungerer det, ulike modeller og bruksområder

Tips 14. okt. 2019

Et varmekamera (også kalt termokamera og termografisk kamera) viser et bilde basert på infrarød stråling i stedet for synlig lys. Dette lar deg ganske enkelt se temperaturforskjeller i det du ser gjennom kameraet. Det finnes mange forskjellig modeller av varmekameraer og mange forskjellige bruksområder. Vi går i gjennom hva som er hva.

Et varmekamera har en sensor som fanger opp infrarød stråling, akkurat som et vanlig kamera fanger opp synlig lys. Alle objekter avgir infrarød stråling, og generelt, jo varmere objektet er, jo mer infrarød stråling avgir det og omvendt. Dermed kan et varmekamera gi et bilde av temperaturforskjeller i det du ser på gjennom kameraet, noe som kan være nyttig for mange ulike formål. Et varmekamera trenger inget synlig lys fordi det fanger kun opp den infrarøde strålningen, dvs du ser akkurat samme bilde i ditt varmekamera om det så er midt på dagen eller helt svart. Bildet som sensoren tar inn er egentlig i en gråskala, men det er vanlig at mange kameraer konverterer bildet til et farget bilde slik at det er lettere for det menneskelige øyet å tolke. I farge er hvitt vanligvis det varmeste, deretter gult, rødt, lilla og helt ned til blått som bruker være det kaldeste. Om kameraet kun viser gråtoner, kan du vanligvis stille inn om du ønsker at hvitt er det varmeste og svart det kaldeste, eller omvendt, for å lettere kunne se forskjellene.

Ulike modeller

Hos Hygglo er de vanligste modellene enten en håndholdt enhet eller en mindre enhet som du kobler inn i telefonen.

Håndholdt enhet

Dette er maskinvare og programvare i ett, hvor du har en liten skjerm på selve håndenheten som viser bildet. Her kan du gjøre alle instillinger direkte på enheten du holder i, og kan ofte zoome inn og ut og gjøre et knippe forskjellige valg for å gjøre arbeidet med kamerat enklere. Her er et eksempel på en håndholdt enhet.

Telefonen som et varmekamera

Vanligst nå i dag er små enheter som du kobler til din mobil. Enheten som kobles til mobilen er det faktiske varmekameraet med sensor, dvs. maskinvaren. Programvaren kommer finnes på mobilen via en app. I appen vil du se selve bildet som kameraet fanger opp og det er i appen du gjøre innstillingene dine. Dette er veldig enkelt og lett, men det blir ikke helt den samme bildekvaliteten og gir ikke samme zoomfunksjon som en solid, stor håndholdt enhet. Derimot er en stor fordel at det er enkelt å ta bilder som lagres direkte i telefonen. Her er et eksempel på varmekamera for telefon.

Bruksområder

Se hvor varmen lekker.

Det absolutt vanligste bruksområdet for et varmekamera til privat bruk er for å se hvor varmen lekker fra et hus. Om du ser fra utsiden av huset kan du se hvor det finnes hot spots, og da er det der det lekker ut varme. Dette gjør det enkelt å fikse nøyaktig de stedene hvor varmen lekker for å forbedre husets energieffektivitet.

Se hvor kulden lekker.

Akkurat som ovenfor, kan du også bruke kameraet for å se hvor kulden lekker. Da står du ofte inne i huset for å se hvor du har kalde flekker.  Ofte er dette i og rundt vinduer fordi det ofte er der et hus lekker inn kulde, da spesielt gamle hus. Du kan også se om det finnes andre steder som er kaldt der det ikke skal være det, da kan du fokusere på å isolere akkurat der.

Oppdage vannlekkasjer

Med samme prinsipp som ovenfor, kan du også oppdage vannlekkasjer med et termisk kamera. Områder hvor det er en vannlekkasje er ofte litt kaldere enn omgivelsene. Forkjellen kan være for liten for å kunne kjenne dette med hånden eller måle med et termometer, men ved hjelp av et varmekamera kan du enkelt finne vannlekkasjen.

Se ville dyr i mørket

Mennesker har jo ganske begrenset syn i mørket. Derimot er det i mørket som skogen kommer til liv og dyrene er aktive. Derfor er det veldig spennende å gå ut i skogen på natten med et varmekamera og se på alle dyrene i rørelse. Veldig gøy!


Uansett hva du trenger et varmekamera til så har Hygglo det du trenger. Ta en titt på alle våre ulike varmekameraer for å finne den som passer best for deg!

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.