Vertikalskjærer, moseriver eller plenlufter?

Tips 20. feb. 2020

Vertikalskjæreren

Vertikalskjæreren har, som navnet antyder, vertikale kniver på en valse som skjærer loddrett ned i plenen. Effektene av dette er følgende; du blir kvitt gamle, døde grasrøtter, du river bort en hel del mose og du får luft ned i plenen. Det øverste laget på en plen har en tendens til å bli kompakt og hard, så ved å kutte hull i dette laget får du luft til røtter og gir dermed plenen nytt liv.

Moseriveren

Moseriveren har en slags fjærvalse som snurrer rundt med stålpinner. Disse er ikke like lange og kutter ikke gjennom det øverste laget på plenen, men rykker i stedet bort mosen. Fordelen med moseriveren er at den ofte får bort mye mer mose enn vertikalskjæreren.

Plenlufter

Men da tenker du sikkert, om vertikalskjæreren er bra på sitt sett og moseriveren på sitt, samt at begge behøves for en frodig gressplen; hvorfor ikke kombinere de to? Your prayers has been heard! En annen smarting tenkte som meg og deg og kom derfor fram til en såkalt “plenlufter” som har en valse for å rive mose og en valse for å skjære loddrett. Da slipper du kjøre to ganger. Men har du ikke en kombomaskin, tenk da på at du alltid kjører først moseriveren og så vertikalskjæreren.

6 steg til den frodigste gressplenen i nabolaget:

  1. Timing. I begynnelsen av sesongen er det enkelt å få panikk, “hele plenen er bare mose!” Slapp av, det er bare at gresset ikke har begynt å vokse ordentlig ennå. Vent med både klipp og annen bearbeiding av plen til gresset har begynt å vokse ordentlig. En bra tommelregel er å vente til 1. mai med de større jobbene. Klipp heller ikke for kort de første gangene.
  2. Fuktighet. Plenen har det best om den behandles når den er fuktig.  Det vil si, gjør det etter regn eller vann plenen først, du vil ikke skjære i en knusktørr plen.
  3. (Riv av mosen). OBS - Dette steget er for en optimalt frodig plen, men du vil også få en bra resultat dersom du hopper over dette steget og får rett til steg 4. Kjør moseriveren og riv av mosen. Sørg så for å rake bort all mose, for lar du den ligge vokser den lett fast der den ligger.
  4. Kjør vertikalskjæreren. La vertikalskjæreren fjerne gamle, døde gressrester, mose og andre uønskede ting og før luft til de sunne grasrøttene. Har du ikke gjort steg 3 så er det veldig viktig at du nøye raker etter at du har kjørt vertikalskjæreren, slik at du får bort gammel mose. Det kan også være lurt å rake selv om du gjorde det etter steg 3, for å få det mest optimale resultatet.
  5. Næring. Nå som du har fjernet alt uønsket og kuttet hull ned til røttene, så er det en perfekt mulighet til å gi litt ekstra næring til plenen.
  6. Vanne. Nå må plenen vannes for å ta fart igjen og vokse til nye høyder.

Denne prosessen kan gjøres to ganger i året, en gang i begynnelsen av sesongen og en gang på slutten av sesongen, når plenen vokser sterkest. Normalt er mai og august/september gode måneder for dette. Tenk på å ikke gjøre det etter lange perioder med tørke.

Å leie en vertikalskjærer, moseriver eller plenlufter er et bra alternativ til å kjøpe ettersom de brukes så sjeldent. Du kan leie en vertikalskjærer for ca 175kr per dag som koster ca. 2000kr å kjøpe. Skal du gjøre dette en gang per år så kan du altså leie hvert år i 11.5 år før du er oppe i samme som som det koster å kjøpe. I tillegg slipper du oppbevare den, reparere den osv. Og du kan alltid leie den seneste modellen i stedet for å ha samme, gamle år etter år.

Lykke til med plenen!



Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.