Jordfres

Tips 24. mars 2020

Med fordel bruker man jordfresen tidig på våren før ting begynner å vokse for fullt. Da bruker jorden være veldig våt og gjørmete, og derfor er en kraftig jordfres en forutsetning. Nedenfor går vi gjennom noen forskjellige typer jordfreser og se på hva som skiller dem, slik at du kan velge den jordfresen som passer dine behov.

En jordfres består av en kontrollanordning, motor og en sylinder med vertikale kniver, ganske lik en vertikalskjærer. Forskjellen er hovedsakelig lengden og vinkelemn på knivene. Jordfresen brukes for å vri jorden og nå mye dypere enn en vertikalskjærer gjør. Derfor er knivene lengre, samt at de også er vinklet for å skyve opp og vri jorden.

Det finnes noen forskjellige varianter av jordfres:

Jordfres med hjul

Nesten alle jordfresere har transporthjul. Derimot finnes det tyngre varianter som ikke bare har transporthjul, men som i tillegg har hjul som er i bakken hele tiden under arbeidet, her er et eksempel på en slik. Disse maskinene er vanligvis de med de kraftigste motorene og er dermed så tunge at de trenger hjulene for å kunne håndteres. De har vanligvis justerbar arbeidsbredde og flere gir. Fordelen med dette er at de kan rygge, noe som gjør de lett å håndtere, til tross for størrelse og vekt. Disse maskinene foretrekkes om du har større områder som må freses, for eksempel dersom du forbereder en plen eller skal begynne å dyrke på et sted som er overgrodd og der jorden ikke har vært brukt på lenge.

Jordfres med kniver under motoren

Den vanligste modellen er jordfresere som er litt mindre og som har knivene rett under motoren, her er et eksempel på en slik. Disse har også vanligvis hjul, men disse hjulene er kun støttehjul som brukes når du skal flytte jordfresen. Når fresen er i gang, bretter gjerne disse hjulene opp. Siden knivene er plassert rett under motoren, er den delvis kompakt og dermed enklere å håndtere, men motorens vekt hjelper også til med å trykke knivene ned i jorden. På disse modellene er det knivenes rotering som hjelper til med å drive jordfresen fremover.

Elektrisk jordfres

I dag finnes det mange elektriske jordfreser, her er et eksempel. De er også ganske små og har vanligvis ikke like sterke motorer. Imidlertid er de ofte veldig lette og derfor enkle å håndtere, da de mangler en bensinmotor som veier ganske mye. Men fordi de er så lette, så får de heller ingen hjelp av egen vekt til å skyve knivene ned i jorden. Noe som egentlig ikke gjør noe, siden de har så små motorer så brukes de mest for jord som allerede er ganske porøs og lett bearbeidet. Disse er perfekte hvis du for eksempel har et område i nærheten av huset som må gjenopplives for sesongen.

Jordfrestilbehør til ryddesag

Nå har det også begynt å komme en hel del jordfreserutstyr for ryddesager og multimaskiner. Da bytter man helt enkelt ut saghodet med et fresehode. Arbeidsbredden er da veldig begrenset, likeså dybden på knivene.


Lei jordfres på Hygglo!

Fordelen med å leie jordfres på Hygglo er at du kan leie akkurat den jordfresen du trenger for akkurat det tilfellet. Er det blomsterbedet inntil huset som trenger litt jobb, lei en elektrisk. Skal du frese en ny del av tomten for dyrkning, lei en kraftig jordfres med hjul. Forsikring er inkludert og du betaler trygt og sikkert via Hygglo.

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.