Fjellvandring i Norge

Ferietur i Norge 6. mars 2020

Før man tar beina fatt

Det er viktig å planlegge godt før man legger ut på tur i den norske fjellheimen, slik at man er godt forberedt på alt naturen kommer med, som vær, vind og terreng.

Planlegg ruten
Når man planlegger ruten man skal gå er det viktig å planlegge etter hele turfølgets evner, da får alle en behagelig og trygg tur. Samle informasjon om området dere skal ferdes i, slik at dere er godt forberedt mentalt og fysisk, og slik at dere har med rett utstyr som kreves for turen. Det er lurt å ha alternativer og legge inn godt med tid hver dag, da man kan se seg nødt til å endre planer etter værforhold.

Tips: Den Norske Turistforening tilbyr en tjeneste som heter UT.no, som er et kjempebra verktøy for når man skal planlegge turer i Norges storslåtte natur. Der kan man skape seg en profil helt gratis hvor man kan lage en egen turplan og dele den med sitt turfølge!

Utstyr
Når man skal vandre i fjellet er det en hel del ting man bør pakke med seg, men hvor mye og hva avhenger på hvor lenge man skal vandre og terrenget man skal ferdes i.

En ting man derimot bør ha uansett er en god ryggsekk som rommer det man skal ha med seg og som sitter godt på ryggen. Da alle kropper er ulike og det finnes en hel del ulike bæresystem å velge mellom, er det viktig å teste seg fram slik at man finner en ryggsekk som passer deg.

Skal man ikke vandre fra hytte til hytte og ønsker heller ikke å sove under åpen himmel, da trenger man et telt. Det finnes et hav av ulike telt å velge mellom så der bør man undersøke litt i forveien for å finne ut hvilket telt som er rett for turen. Viktige faktorer å tenke på er selvsagt størrelsen og vekten på teltet samt værforhold der man skal. Det kan være lurt å fordele de ulike elementene på teltet mellom reisefølget, slik at dere deler på vekt og får mer plass til resten av pakningen.

Et morsomt alternativ kan være et hengekøyetelt!

Utover dette er regntøy, gode sko, ullstrømper, vindjakke, vannflaske, proviant og vanntette pakkeposer noe som bør være en del av pakkelisten.

Gode eksempler på komplette pakkelister finner du på UT.no sine inspirasjonssider og hos nettbutikken Fjellsport.

Oppe på fjellet

Når man så har kommet seg opp på fjellet er det viktig å holde seg oppdatert på værmeldinger og tilpasse planer etter forholdene, da været skifter raskt i fjellet.

Det er viktig å holde energinivået oppe, så man skal passe på at man får i seg nok mat og at man drikker ofte. Merker man at man begynner å bli sliten, tilpass farten deretter. Dersom noen i gjengen får problem med å holde følge eller forholdene endrer seg, revurder planen og snu om nødvendig.

Ha respekt for miljøet og alt som lever der. Vi er heldige som har en slik vakker natur rett utenfor døren, så ta vare på den og ta med deg alt søppel. Vis hensyn til andre du møter på fjellet.

Lei det du trenger på Hygglo

På Hygglo kan du leie det meste du trenger for fjellvandringen, alt fra ryggsekk, telt og sovepose til stormkjøkken, kikkert og kamerautstyr.


Referanser
UT.no
Den Norske Turistforening
Fjellsport

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.