Sykkelferie i Norge

Ferietur i Norge 5. mars 2020

Hvorfor ta turen på sykkel i stedet for bil?

Det finnes mange fordeler med å ta turen på sykkelen og la bilen stå igjen hjemme.

Den ene fordelen er helt klart nærheten til naturen.  Fra sykkelen kommer man mye nærmere naturen enn hva man gjør med bil, men har samtidig mulighet å ta seg mye lengre enn om man var til fots. Det er også mye enklere å ta avstikkere og stoppe om man sykler forbi noe som er verdt å utforske nærmere. Man trenger ikke å tenke på å finne parkering, man kan bare ta med seg sykkelen. Ja, på sykkelsetet er det enkelt å komme tett på all den fantastiske naturen og de sjarmerende småsteder man passerer.

En annen fordel er at man får brukt kroppen! En sykkelferie er helt klart en aktiv ferie, man blir kanskje kjent med noen “nye” muskler under turen som man ikke visste at man hadde. Man fyller lungene med frisk luft og kjenner duftene man går glipp av fra bilen, som den fantastiske duften fra skogen og havet.

Verdt å tenke på før turen

Før man tråkker avsted på sykkelen kan det være en god idé å planlegge reisen godt først, slik at man er godt forberedt på det som skulle komme.

Rute
I Norge finner du flere nasjonale sykkelruter i ulike vanskelighetsgrader. De lengste, mest krevende er perfekte for erfarne syklister som ønsker en utfordring, men det finnes også mange korte strekninger som de fleste av oss klarer. Når man planlegger turen så er det viktig at man tar hensyn til alle og legger opp til en tur som passer nivået på gruppen, slik at alle klarer å henge med.

OBS! Norge er et land med en hel del lange veitunneler der det er forbudt å sykle. Dette er noe å tenke på når dere skisser opp ruten dere skal ta. Her finner du et kart fra cycletourer.co.uk som viser hvilke tunneler som tillater sykling.

Utstyr
Når det kommer til utstyr til turen så er det en hel del ting som kan være verdt å pakke med seg. Det viktigste utstyret derimot er helt klart selve sykkelen. Sykkelen skal være utstyrt med følgende:

  • Lykt med hvitt eller gult lys foran og rødt lys bak
  • Rød refleks bak samt hvite eller gule reflekser på pedalene
  • Bremser på forhjul og bakhjul
  • Ringeklokke

Annet utstyr inkluderer selvsagt hjelm, sykkelpumpe og gjerne også en trafikkvest om du vet at du kommer til å sykle på trafikkerte veier. Sykkelbukser med polstring kan være en bra investering da man kommer tilbringe mange timer på sykkelsetet. For godt grep er sykkelhansker verdt å ha med seg på tur. Disse hjelper også å holde deg temperert på kalde dager. En god ryggsekk og sykkelvesker å feste på sykkelen er også å anbefale, slik at man får med seg alt man trenger av klær, mat og drikke på turen. Har man mye bagasje, kan også en sykkeltilhenger være noe å fundere på.

Ute på landeveien

Vel ute på landeveien finnes det også en del ting å tenke på og de samme reglene gjelder for deg som syklist som det gjør for bilister og motorsykler, som det å holde til høyre, vike for de som kommer fra høyre, unngå sykling på fylla og følg generelle trafikkregler og veiskilt.

Et siste lite tips
Har du sjekket ut Strava Heatmap og sett hvor heit din sykkelrute er? Ta en titt da vel! Du kan også selv registrere din reise!

God tur!


Lei det du trenger på Hygglo

På Hygglo kan du leie det meste du trenger for sykkelferien, alt fra sykler, så som elsykkel, landeveissykkel og terrengsykkel til vesker og pumpe.

Her finner du alt av sykler og utstyr for å gjøre din ferie helt fantastisk!


Referanser
Visitnorway.no
På tur med Dag Otto
www.cycletourer.co.uk
Utemagasinet.no

Tagger

Renate

En glad trønder som elsker å skrive, fotografere og spre latter og glede.